Skip to main content

Geschiedenis

E.G.V.V. “De Meteoor” is ontstaan door de fusie van twee Gorcumse volleybalverenigingen. Op 1 september 1957 besloten de damensvolleybalvereniging “De Blieken” en de herenvolleybalvereniging “De Meeuwen” samen te gaan onder de naam Eerste Gorinchemse Volleybal Vereniging “De Meteoor”.

De geschiedenis van het volleybal

Wanneer werd volleybal eigenlijk in Nederland geïntroduceerd? Volleybal kwam pas in 1925 vanuit Amerika overgewaaid naar ons land. Het was pater Simon Buis (1892 – 1960) die destijds een bezoek bracht aan de Amerikaanse staat Illinois. Hij raakte daar onder de indruk van het spelletje en besloot in Nederland volleybal te lanceren. In beginsel werd volleybal alleen in missiehuizen en seminaries beoefend. De eerste bal sloeg men in het Missiehuis Sint Willebrord, gelegen in Uden.

Het duurde maar liefst drie jaar voordat volleybal enige echte bekendheid kreeg in ons land. In Amsterdam bestond een vereniging, de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen (AMVJ), die wel geïnteresseerd was in het vernieuwende spel. Op uitnodiging van AMVJ kwam de Engelse YMCA-sportleider Lew Lake naar Nederland. Lake gaf een demonstratie van volleybal en basketbal. Het volleybal maakte bij AMVJ de meeste indruk. Toch duurde het nog twee jaar voordat er een aparte volleybalclub werd opgericht. De eerste Nederlandse volleybalclub was geboren; AMVJ.

In 1945 verwierf het volleybal de echte bekendheid. Amerikaanse, Canadese en Poolse militairen speelden in heel het land volleybal. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze sport dan ook langzaamaan bij de meeste scholen geïntroduceerd.

Met de gestage groei van het volleybal kon de oprichting van een officiële bond niet uitblijven. In 1947 was het dan zover. De Amsterdamse sportleraar Dick Schmüll was op zes september van dat jaar de oprichter van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). Met de oprichting van de bond kwam er eindelijk een structuur in de naleving van de spelregels binnen het volleybal.